
ISO 22000:2005 sustav upravljanja sigurnošću hrane
ISO 22000:2005-Sustav upravljanja sigurnošću hrane
Standard ISO 22000 globalno je usklađen i procesno orijentiran standard za sigurnost hrane namijenjen organizacijama u lancu nabave hrane, uključujući i nabavu sirovina i prijevoz.
Standard određuje minimalne zahtjeve za korporativno upravljanje rizicima; uz standard HACCP, također je potrebno dokazati ispunjenje zahtjeva Dobre proizvođačke prakse (GMP) te primjenu preventivnih programa.
Međunarodno priznat standard ISO 22000 primjenjiv je za sve tvrtke, bez obzira na veličinu i složenost, koje su izravno ili neizravno uključene u proizvodnju prehrambenih proizvoda i koje žele pokazati svoju sukladnost s HACCP-om putem objektivne i stručne procjene. Ovaj standard osobito je namijenjen organizacijama koje žele jedinstven, integriran i na cilj usmjeren sustav upravljanja sigurnošću hrane, iznad okvira uobičajenih zakonskih propisa.
Prednosti
• Integracija najsuvremenijih postupaka analize rizika i preventivnih programa na području sigurnosti hrane
• Povećana sigurnost proizvoda i smanjen rizik odgovornosti za štetu nastalu upotrebom proizvoda
• Veće povjerenje klijenata, dobavljača i službenih nadzornih tijela na međunarodnoj razini
• Cjelovito razmatranje cijele tvrtke, kao i sigurnog i učinkovitog procesa proizvodnje s obzirom na higijenu i zdravstvenu zaštitu
• Sukladnost s nizom zahtjeva različitih prehrambenih standarda
• Jednostavna integracija u postojeće sustave upravljanja, kao što su ISO 9001 ili ISO 14001